MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jedną z form wykorzystania rośliny jest przygotowanie...
fot. pixabay.com/silviarita

Sezon na czarny bez trwa. Kwiaty zbierzesz jeszcze w czerwcu! Baldachy wykorzystasz w kuchni. Nalewka? Syrop? A może dżem?

Syrop z czarnego bzu

Jedną z form wykorzystania rośliny jest przygotowanie syropu. Kwiaty czarnego bzu dobrze zbierać rano, gdy najmocniej pachną. Na litr wody sprawdzi się 15-20 gałązek pełnych kwiatostanów. Przed gotowaniem odetnij łodyżki. Dodaj 4 szklanki cukru i sok z cytryny. Zgęstniałą mieszankę odstaw do wystygnięcia, a następnie na kilka dni wsadź do lodówki. Po tym czasie przecedź syrop i umieść w ciemnym miejscu.

Zobacz również

Najtrudniejsze szlaki w Tatrach. Tam możesz zginąć na każdym niemal kroku

Najtrudniejsze szlaki w Tatrach. Tam możesz zginąć na każdym niemal kroku

Remont mostu w Małych Swornegaciach – dlaczego nie poza sezonem?

Remont mostu w Małych Swornegaciach – dlaczego nie poza sezonem?

Polecamy

Gdzie wyrzucić stary tusz do rzęs, a gdzie dezodorant? Rozwiewamy wątpliwości

O TYM SIĘ MÓWI
Gdzie wyrzucić stary tusz do rzęs, a gdzie dezodorant? Rozwiewamy wątpliwości

Wakacyjna mapa płatności. Na urlop w tych krajach warto zabrać gotówkę

Wakacyjna mapa płatności. Na urlop w tych krajach warto zabrać gotówkę

Ta kawa chłodzi i odchudza. Dodaj do niej azjatyckiego króla przypraw

Ta kawa chłodzi i odchudza. Dodaj do niej azjatyckiego króla przypraw