MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Każdy rodzaj pieczywa posiada określone wartości odżywcze, a...
fot. yelenayemchuk/123rf.com

Chleb tuczy, a białe bułki to zawsze zły wybór? 5 mitów na temat pieczywa. Oto, dlaczego nie warto w nie wierzyć

Pieczywo ciemne jest zdrowsze od białego

Każdy rodzaj pieczywa posiada określone wartości odżywcze, a przede wszystkim zawiera węglowodany, białka i tłuszcze. Faktem jest, że produkty pełnoziarniste, a więc te o ciemnej barwie, mają więcej błonnika oraz witamin i składników mineralnych, które są zawarte w otrębach niż chleb z mąki oczyszczonej. Mają także niższy indeks glikemiczny.

Jednak na jakość pieczywa wpływ ma nie jego kolor, a użyte do wypieku składniki. Wybierając ciemne pieczywo uważamy, że zostało ono zrobione z mąki nieoczyszczonej, czyli niepozbawionej otrębów, a więc z pełnego ziarna (pieczywo razowe lub pełnoziarniste). Tymczasem jego kolor może wynikać z dodatku słodu lub karmelu, którym producenci „zabarwiają” pieczywo pszenne.

Bardziej niż kolorem należy kierować się jego składem i wybierać pieczywo z mąki razowej typu 2000 lub z mąki z pełnego przemiału. Warto również zwrócić uwagę na wagę bochenka, ponieważ produkty zawierające pełne ziarno są cięższe i bardziej zbite od tych zrobionych z białej mąki z dodatkami i spulchniaczami.

Zobacz również

W Łochowie zatrzymano pijanego rowerzystę z zakazem prowadzenia... rowerów

NOWE
W Łochowie zatrzymano pijanego rowerzystę z zakazem prowadzenia... rowerów

Nowy skatepark w Krakowie już działa

Nowy skatepark w Krakowie już działa

Polecamy

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Serial Tomb Raider od Amazon powstaje! Zobacz, co już wiemy na temat adaptacji

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę