Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze pączki i faworki. Przepisy na Tłusty Czwartek [WIDEO]

szczyrby@poczta.onet.pl
[email protected]
Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek Mariusz Kapała/Gazeta Lubuska
Nie wiesz, jak przygotować faworki i pączki na Tłusty Czwartek? Sprawdź jakie są przepisy na pączki i faworki.

Pączki z różą, a może z dżemem?
Tłusty czwartek nieodłącznie kojarzy się pełnymi różanego nadzienia pączkami z charakterystyczną, bladą oponką po środku. Takie najczęściej kupujemy w cukierniach, czy piekarniach, ale bez większego problemu, możemy zrobić je także w domowym zaciszu. Jak? To wyjaśnia już poniższy film.

Pączki tradycyjnie smaży się na smalcu, choć dziś wiele przepisów zaleca użycie oleju roślinnego. Niezależnie od wybranego rodzaju tłuszczu należy pamiętać, że są dość kaloryczne słodycze. Po usmażeniu warto odsączyć je z nadmiaru oleju. Ciasto na pączki należy długo i dobrze wyrabiać, by miało odpowiednią konsystencję i urosło podczas smażenia. Podczas formowania możemy podsypywać ciasto mąką, ale należy pamiętać, że skrobia będzie palić się w gorącym oleju. Z tego samego powodu pączków nie należy nadziewać przed smażeniem. Jeśli boimy się, że nasze okrągłe ciasta nie usmażą się równomiernie, możemy sięgnąć po przepis na minipączki.

Nie tylko tradycyjne
Oczywiście, nie każdy pączek musi ociekać smalcem. Wśród miłośników Tłustego czwartku nie brakuje przecież wegetarian, czy wegan, których z pewnością ucieszy informacja, że karnawałowy deser można przegotować bez dodatku jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego. Co więcej, wegańskie pączki mogą też być jednocześnie bezglutenowe.

Klasyczne faworki
Te zakręcone chrupkie ciasteczka to obok pączków absolutny hit sprzedażowy każdej cukierni w okresie Tłustego czwartku. Bez problemu możemy przygotować je z prostych składników także w domu. Należy jedynie pamiętać, by składniki mieszać na zimno, a ciasto zagniatać na tyle długo i starannie, by dostało się do niego dużo powietrza.

Mięsne faworki
Oczywiście, faworki mogą różnić się między sobą nie tylko wyglądem, ale także i smakiem. Ten karnawałowy chrupki przysmak wytwarzany jest według różnych przepisów w wielu krajach Europy. Mogą mieć waniliowy posmak, zawierać spirytus lub piwo, ale zawsze powinny mieć kruchą konsystencję i delikatny smak. No chyba, że mówimy o faworkach mięsnych.

FORMUŁKA PATRONATÓW:


Jeśli jesteś zainteresowany patronatem naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]
Jeśli chciałbyś zrobić projekt niestandardowy z naszemiasto.pl – napisz pod adres [email protected]


Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Najlepsze pączki i faworki. Przepisy na Tłusty Czwartek [WIDEO] - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto